Wat doen wij

De TSHD. Eemshorn is een zogenaamde “Sleep-Hopper-Zuiger”

(in het Engels: Trailing-Suction-Hopper-Dredger), vandaar het voorvoegsel TSHD voor de naam Eemshorn.

Het schip is eigendom van Beheersmaatschappij “Zeeschelp”B.V en wordt ingezet wordt ten behoeve van de schelpenwinning.

Deze schelpenwinning geschied door middel van een zuigpijp voorzien van een sleep zuig-kop welke men overboord laat zakken tot op de zeebodem. De baggerpomp zuigt via de zuigpijp en de zuig-kop, de zeebodem op. Dit opgezogen materiaal (zeebodem bestaande uit Zand, schelpen & zeewater) wordt via de baggerpomp middels een perspijp naar de aan boord aanwezige was-sorteerinstallatie geperst waar het opgezogen materiaal wordt gescheiden van zand & water. Het overblijvende product bestaat hoofdzakelijk uit schone schelpjes, dit restproduct wordt gewassen en via transportbanden in het scheepsruim (beun) getransporteerd.

Als het scheepsruim geheel gevuld is, gaat het schip met de gewonnen lading schelpen naar de haven om deze te lossen. Het lossen gebeurd met een kraan met een grijper, die het product op de wal, vrachtwagen of ander schip lost.

De gewonnen schelpen worden naar de fabriek van het moederbedrijf (van der Endt Louwerse B.V) te Yerseke getransporteerd, waar de verdere behandeling van het product plaatsvind.

De schelpen worden gewassen, gesorteerd en verwerkt tot de volgende producten:

  • Kippengrid
  • Pikstenen
  • zilverzand
  • Schelpenpaden
  • Vloer isolatie

om een volledig beeld van het verwerkingsproces op de fabriek te krijgen, click op de volgende link  http://www.vde-shells.com